THE HOUSE OF GUCCI: 10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Ιταλικό οίκο μόδας

Γράφει ο Ιάκωβος Γιακουμή

Η ταινία THE HOUSE OF GUCCI είναι πλεόν στις κινηματογραφικές αίθουσες και ανυπομονούμε να την απολαύσουμε.

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την συγκεκριμένη παραγωγή που είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο της Σάρα Γκέι Φορντεν " The House of Gucci : A sensational story of murder, madness, glamour and greed".

Η ταινία εστιάζει στην δολοφονία του εγγονού του Maurizio όπου τον ενσαρκώνει ο Adam Driver απο τα χέρια της πρώην συζύγου του Patrizia Reggiani - Gucci όπου θα την δούμε στο πρόσωπο της Lady Gaga. Το σκηνοθετικό πηδάλιο ανέλαβε ο Ridley Scott.

Με αφορμή λοιπόν την πρεμιέρα της ταινίας, σας σημειώνουμε τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν την αυτοκρατορία του οίκου GUCCI:

1 . Ιδρυτής του οίκου είναι ο Guccio Gucci γεννημένος στην Φλωρεντία όπου σε ηλικία 16 ετών το 1897 αποφασίζει να ξενιτευτει στο Λονδίνο για μια καλύτερη ζωή. Εργαζόταν στο πολυτελές ξενοδοχείο Savoy ως groom και lift boy όπου με την παρατηρητικότητα του αντιλήφθηκε το κομψό στυλ. 

2. Το 1902 επιστρέφει στην γενέτειρα του όπου εργάζεται δίπλα στον πατέρα του κατασκευάζοντας σέλες , δερμάτινες τσάντες και αξεσουάρ. Το 1921 ανοίγει το δικό του κατάστημα με δερμάτινα είδη πολυτελείας. Είχε ήδη παντρευτεί και αποκτήσει έξι παιδιά.

3. Το 1930 η αγάπη του για τα άλογα και την ιππασία τον εμπνέει δημιουργώντας συλλογή. Εξάλλου τα χρώματα του οίκου τότε το πράσινο, το κόκκινο και το μπλέ τα χρησιμοποιούσαν στην περίμετρο της σέλας των αλόγων όπου έγινε και μετέπειτα το σήμα κατατεθέν. Το 1932 λανσάρει τα πρώτα παπούτσια loafer με το επιχρυσωμενο GG όπου τα είχε τιμήσει μέχρι και η βασίλισσα της Αγγλίας. 

4. Αν και η δικτατορία του Mussolini άλλαξε ολόκληρη την χώρα τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, ο οίκος δεν πτοήθηκε και λάνσαρε προϊόντα από άλλα υλικά και παρουσίασε την τσάντα απο χερούλια μπαμπού δίνοντας της το όνομα " bamboo shopper". 

5. Τα επόμενα χρόνια θα είναι ανοδικά για τον οίκο αφού επεκτείνεται σε Ρώμη, Μιλάνο και Νέα Υόρκη. Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών αφήνοντας τον οίκο στα χέρια των υιών του Vasko, Aldo, Ugo και Rodolfo όπου βασικός κληρονόμος είναι ο Aldo. 

6. Ο Aldo κατάφερε με την ευρεσιτεχνία του και την υπέροχη αισθητική του να απογειώσει τον οίκο, όπου αστέρες της μεγάλης οθόνης και VIP πρόσωπα τιμούσαν δέοντος τις δημιουργίες του. Τα μεταξωτά μαντήλια στο λαιμό της Greys Kelly και η it-bag της Jackie Kennedy- Onassis όπου πήρε και το όνομα της κάνουν το ντεμπούτο τους. 

7. Το 1980 ο Aldo κατηγορείται για φορολογική απάτη 7 εκατομμυρίων και φυλακίζεται. Την σκυτάλη λαμβάνει πλέον ο Maurizio όπου προσλαμβάνει την Dawn Mello ως καλλιτεχνικό διευθυντή. 

8. Το 1990 κάνει την εμφάνιση του ο Tom Ford ένας νεαρός σχεδιαστής και μελλοντικός μέτοχος του οίκου εξυψωνοντας τα κέρδη. Με την κομψότητα και την τελειότητα να είναι οι μούσες της δικής του αισθητικής φέρνει έναν άλλο αέρα στον οίκο.

9. Δυστυχώς όμως ούτε ο Maurizio κατάφερε να είναι αντάξιος των προσδοκιών του οίκου και το 1993 ο όμιλος Investcorp τον αγοράζει. Την περίοδο αυτή η Patrizia σύζυγος του Maurizio μισθώνει έναν εκτελεστή όπου στις 27 Νοεμβρίου 1995 ο Maurizio κείτεται νεκρός έξω από τα γραφεία του οίκου στο Μιλάνο. Αφορμή ήταν ο χωρισμός τους όπου η πρώην σύζυγος του τυφλωμενη απο ζήλια και μίσος οργανώνει την δολοφονία του. Για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα εξέτισε ποινή φυλάκισης 18 ετών. 

10. Το 2004 και μετά από έντονη διαφωνία με στελέχη του ομίλου ο Tom Ford αποχωρεί και την θέση του παίρνει η Frida Giannini. Απο το 2014 καλλιτεχνικός διευθυντής αναλαμβάνει ο Alessandro Michele όπου με την εκκεντρική αισθητική του και επηρεασμένος απο την αναγεννησιακή εποχή απογειώνει τον οίκο. Το πάντρεμα της κομψότητας με μια Punk Rock διάθεση έκανε τον Alessandro να αναδείξει και να φέρει στον οίκο την παλιά του αίγλη.